Vad är akupunktur?

Traditionell kinesisk medicin är välkänd och populär i stora delar av världen. Mest känt och populärt är dock akupunktur. Men vad är det egentligen för något, och hur fungerar det? Svaret är att det är en typ av behandling där mycket tunna nålar sticks in i olika delar av kroppen. I Kina anser man att detta är något som kan återställa flödet av qi, kinesiska för människans livskraft, i kroppen. Man tror nämligen att denna hamnat i obalans hos personer som lider av smärta och/eller andra åkommor, och att åkommorna är orsakade av just denna obalans. Genom att åtgärda det lindras på så sätt också dessa symtom.

För att beskriva det hela i termer mer anpassade till västvärlden är de olika åkommorna orsakade av att bland annat blodcirkulationen i kroppen har hamnat i obalans. Det är i sin tur något som man kan bota genom att placera tunna nålar i olika så kallade triggerpunkter. Det handlar till exempel om muskler och senor. När nålarna väl är på plats snurrar behandlaren på dem, och du kan då känna dig avdomnad i den del av kroppen det gäller.

Hur många nålar används?

Exakt hur många nålar som används under akupunktur kan variera. Dock brukar det sträcka sig mellan fem och 12 nålar. Mängden nålar beror helt enkelt på hur omfattande dina besvär är. Ju mer omfattande, desto mer nålar behövs.

Gör det ont?

Att sticka sig med nålar låter som något som borde göra ont, men gör det verkligen det? Svaret är att det kan göra ytterst lite ont när nålarna placeras på din kropp. Denna smärta kommer dock att försvinna så fort behandlaren börjar snurra nålarna. Låt därför inte rädslan för att det ska göra ont stoppa dig från att prova akupunktur om det är så att du är intresserad av det.